Meest effectieve oplossing voor verdunnend en kalend haar is haartransplantatie. Kortom, de haren die gezond zijn en groeien, dus niet verschillen van de andere haren, kunnen worden gebruikt voor een haartransplantatie. Het is het meeste budgetvriendelijke, logische en effectieve oplossing voor kaalheid of verdunnend haar. De kosten zijn ongeveer hetzelfde als een goede pruik of haarstuk, maar met een haartransplantatie heeft men een langtermijn oplossing in plaats van een korttermijn oplossing met een pruik of haarstuk.

Ondanks de geschikte prijzen voor haartransplantatie, worden er vaak gediscussieerd over de kosten. De reden is dat de klinieken geen standaardprijzen hebben en sommige bedrijven extreem lage prijzen bieden of in tegendeel erg hoge prijzen bieden. Het is belangrijk om eerst het prijsverschil toe te lichten. Ten eerste moet men accepteren dat een haartransplantatie een serieuze ingreep is en uitgevoerd moet worden in strenge klinische voorwaarden en protocollen. Daarnaast moet het uitgevoerd worden door plastisch chirurgen en gespecialiseerde artsen. Indien er niet aan deze voorwaarden worden gehouden, kan men een lage prijs aanbieden.
Om in de toekomst geen problemen te krijgen is het verstandig om eerst de kliniek te analyseren in welke omstandigheden en door wie de ingreep wordt uitgevoerd.

De prijzen kunnen ook verschillen vanwege de behoefte van de patiënt. Men kan minder/meer haarzakjes nodig hebben of een aangepaste behandeling moeten krijgen gezien zijn situatie. De analyse en/of bepaalde testen kunnen de prijzen veranderen. Daarnaast is de nazorg een belangrijk begrip. Indien een kliniek een jaar lang blijft coachen, dan zal dit zeker terug te zien zijn in de prijs. Het belangrijkste is dat een kliniek in meest budgetvriendelijke manier heeft kunnen bewijzen (referenties en before-after foto’s) dat een haartransplantatie succesvol door kwalitatieve artsen zijn gerealiseerd. Het verschil tussen de laagste en hoogste prijs kan maximaal een pruik zijn.